Je leest het goed, in dit artikel gaan we dieper graven naar feiten, gaan zonnepanelen verplicht worden? Is het opportuun om ze dan ook zelf te bekostigen?

WAT DOEN ZONNEPANELEN NU ECHT?

Zonnepanelen maken elektriciteit uit daglicht. Ze worden meestal op het dak van een gebouw gelegd. De panelen maken gelijkstroom, die door een omvormer omgezet wordt in wisselstroom.

Produceren de zonnepanelen meer stroom dan u op dat moment nodig heeft, dan gaat het teveel naar het elektriciteitsnet. Op ogenblikken dat uw elektriciteitsvraag groter is dan uw productie, haalt u gewoon stroom van het net. Het probleem die zich gaat stellen, als niemand nog stroom nodig heeft, dan zullen prijzen zakken en zal je hoogstwaarschijnlijk moeten betalen om op het net te steken.

Zonnepanelen zijn in de meeste gevallen binnen de 10 jaar terugverdiend. Een installatie van zonnepanelen met een paneelvermogen van ongeveer 4 kWp (ideaal bij een gemiddeld elektriciteitsverbruik van ongeveer 3.500 kWh per jaar), kost gemiddeld 5.000 euro (inclusief plaatsing en 6% btw). Ook hier stelt zich een probleem, aangezien de meeste leveranciers van zonnepanelen, batterijen en omvormers, een gemiddelde garantie van 10 jaar geven.

Uitvallende omvormer

Op dagen dat er veel stroom wordt geproduceerd, kunnen zonnepanelen in veiligheidsmodus gaan. De omvormer zal dan uitvallen, om overbelasting voor uw zonnepanelen en het elektriciteitsnet te vermijden. Valt uw omvormer (regelmatig) uit en ligt de oorzaak niet aan uw binneninstallatie? Meld dan de storing aan Fluvius op het telefoonnummer 078 35 35 00.

Mogelijk komt u in aanmerking voor een compenserende vergoeding als Fluvius het probleem niet binnen de 30 dagen kan oplossen. U moet de vergoeding zelf aanvragen bij Fluvius(opent in nieuw venster) en bepaalde voorwaarden moeten voldaan zijn.


Verplichting voor grootverbruikers vanaf 2025

Tegen 30 juni 2025 zijn zonnepanelen verplicht op gebouwen waar de elektriciteitsafname hoger is dan 1 gigawattuur per jaar. Het zijn de eigenaars, erfpachters en opstalhouders van gebouwen met zo’n afnamepunt die onderworpen worden aan de verplichting. Voor overheidsgebouwen ligt de drempel op 250 megawattuur per jaar.

Wijzigingsvoorstellen Vlaamse Regering voor extra flexibiliteit – onder voorbehoud – stand van zaken

De Vlaamse Regering gaf op 14 maart 2025 een eerste principiële goedkeuring om meer flexibiliteit in te bouwen om te voldoen aan de PV-verplichting. Zo stelt de Vlaamse Regering onder meer bijkomend uitstel en meer alternatieven voor. In de komende maanden zal de Raad van State advies uitbrengen over deze voorstellen, waarna de Vlaamse Regering definitief kan beslissen.

Aan een principiële goedkeuring van een ontwerpbesluit worden geen rechten ontleend, deze zijn onder voorbehoud van de definitieve goedkeuring van een wijziging van het Energiebesluit.
Alle voorstellen kunt u bij ons opvolgen, van zodra hier meer over naar buiten komt!

GRATIS ZONNEPANELEN PLAATSEN?


Leave A Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *